Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Ara

Wat is filodeeg?

Wat is filodeeg?

Meel, water en een klein beetje plantaardige olie is nodig om filodeeg te maken. Door middel van goed kneden ontstaat er een mooi deeg. Het dun uitrollen van het deeg zorgt voor het mooie dunne filodeeg wat we kennen. Belangrijk is dat je er constant meel overheen strooit om te voorkomen dat het gaat kleven.

Als je ingevroren filodeeg gebruikt moet dit eerst ontdooien. Wanneer je vers filodeeg koopt is het het beste om deze te laten rusten en wachten tot het op kamertemperatuur is.

“Tip! Leg het filodeeg onder een vochtige theedoek, zo voorkom je uitdroging.”

Je gebruikt de oven of frituur om filodeeg in te bakken. Tegenwoordig ook vaak de airfryer. De filodeeg wordt hierdoor lekker knapperig. Alhoewel het misschien als een hartig ingrediënt klinkt, is het ook perfect voor zoete gerechten. Bekijk bijvoorbeeld onze Baklava Cheesecake, gemaakt met filodeeg als basis.

Wat is het verschil tussen filodeeg en bladerdeeg?

Miras maakt filodeeg met meel, water en zout. Het is super dun en dat is dan ook een groot verschil tussen filodeeg en bladerdeeg. Bladerdeeg bestaat uit verschillende laagjes deeg en rijst tijdens het bakken, filodeeg niet. Je kunt wel lagen creëren door de filodeeg vellen te stapelen.

Filodeeg breekt sneller dan bladerdeeg. Vandaar dat je het onder een vochtige theedoek legt wanneer je de verpakking opent.

Waar komt filodeeg vandaan?

Yufka is een ongezuurde flatbread uit de Turkse keuken, dat dunner is dan een tortilla, maar hartiger dan filodeeg. Het heeft een stevige bite, maar is nog steeds erg bladerig. Men zegt dat Yufka de oorspronkelijke vorm van filo is, dat is ontstaan in Anatolië. Tegenwoordig wordt Yufka het meest geassocieerd met de Turkse keuken, omdat Yufka een essentieel ingrediënt is van deze keuken en onmisbaar voor het maken van flatbreads, gebak en börek gerechten. In het Midden-Oosten en in Turkije, bestaan nog steeds traditionele 'yufkacı'. Dit zijn speciale en traditionele bakkers van de Yufka. Deze bakkers rollen handmatig het deeg zo dun, dat je er een krant doorheen kunt lezen.

Hoe? Meel, water en zout worden gecombineerd om een plakkerig deeg te maken, dat een paar uur moet rusten, voordat het verder kan worden verwerkt. Het deeg wordt verdeeld in kleine stukjes en elk stuk deeg wordt uitgerold met bloem en de 'Oklava' houten deegroller. Meerdere lagen worden op de deegroller gelegd en onder druk samen gerold tot het deeg extreem dun is. Tijdens het bakken wordt het brood een keer omgedraaid, om de andere kant bruin te bakken.